Pide Información SIN COMPROMISO

Bombers Ajuntament de Barcelona / Bomberos Ayuntamiento de Barcelona

Bombers Ajuntament de Barcelona / Bomberos Ayuntamiento de Barcelona
Consultar Precio
EL CURSO ES PRESENCIAL Y SE IMPARTEN EN BARCELONA REQUISITS GENERALS a) Tenir la nacionalitat espanyola o la d'un dels altres estats membres de la Unió... Seguir leyendo

¿NOS DEJAS TU OPINIÓN?

Si has realizado este curso, ¿por qué no darnos tu opinión?. Si lo haces, estarás ayudando a miles de personas que, como tu en su momento, están intentando cambiar su vida a través de la formación. No hay mejor ayuda, para decidirse entre miles de cursos, que la opinión de una persona que ha vivido la experiencia de cursarlo, miles de personas te lo agradecerán.

Danos tu opinión detallada sobre el Bombers Ajuntament de Barcelona / Bomberos Ayuntamiento de Barcelona. No olvides decirnos que te pareció el temario del curso, el profesorado, la accesibilidad al equipo del centro para resolver tus dudas y, en el caso de los programas online, la calidad del campus virtual.

Tu experiencia es muy valiosa
Tu voto
Haz clic para puntuar
ENVIAR
Descripción de la Oposición

EL CURSO ES PRESENCIAL Y SE IMPARTEN EN BARCELONA

REQUISITS GENERALS


a) Tenir la nacionalitat espanyola o la d'un dels altres estats membres de la Unió Europea o la dels estats els quals els sigui aplicable la lliure circulació de treballadors, en virtut de tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya.
b) Posseir títol d'ensenyament secundari obligatori, graduat escolar, formació professional de 1r grau o equivalent.
c) Estar en possessió del carnet de conduir categoria C.
d) Tenir una talla mínima de 1,60 m. i no superar el 1,95 m.
e) Tenir més de 18 anys i no haver fet els 33 anys en la data de finalització de la presentació d'instàncies.
f) Declaració jurada o promesa manifestant que no està inhabilitat per l'exercici de les funcions públiques ni està separat mitjançant expedient disciplinari del servei de qualsevol administració pública.
g) Declaració jurada o promesa per la qual es pren el compromís de mantenir vigent el permís de conduir de la categoria C, mentre es mantingui relació laboral amb l'SPEIS.
h) Certificat mèdic oficial conforme reuneix les condicions físiques necessàries per realitzar les proves físiques.

Aquest certificat s'haurà de presentar en el moment que tinguin lloc les proves físiques.
La no presentació o la presentació de qualsevol altre document que no sigui el certificat mèdic oficial serà motiu d'exclusió del procés de selecció.

FASE OPOSICÓ

Puntuarà sobre 77 punts com a màxim i constarà dels exercicis següents:

Primer exercici:Exercici obligatori
Prova psicotècnica:Consisteix en la realització de proves aptitudinals mitjançant una bateria de tests que avaluen les capacitats intel-lectuals i els processos de raonament de l'aspirant.
Aquesta prova tindrà caràcter eliminatori i serà qualificada de 0 a 10 punts, essent eliminades les persones que no aconsegueixin un mínim de 5 punts.

Segon exercici:Exercici obligatori
Prova de coneixements:Consisteix a contestar un qüestionari de 50 preguntes més 5 de reserva tipus test, amb 4 opcions de resposta per cadascuna d'elles, de les que tan sols una de les opcions és correcta.
El temps per la realització d'aquest exercici no serà superior a 1 hora. Es penalitzaran les preguntes contestades erròniament, restant per cada error la meitat del valor atorgat a una resposta correcta.
La qualificació d'aquest exercici serà fins a 10 punts i seran eliminats els aspirants que no assoleixin una puntuació mínima de 5 punts.

Tercer exercici: Exercici obligatori
Prova de coneixements de català.
Per superar la prova els aspirants hauran de demostrar un nivell de coneixements similar al que caldria per l'obtenció del certificat de nivell B de la Junta Permanent del Català.
Queden exempts de la realització d'aquest exercici els aspirants que acreditin documentalment que estan en possessió del nivell B o superior atorgat per la Junta Permanent del Català o equivalent.
Restaran també exempts de realitzar aquesta prova els aspirants que ja les hagin superat en les formes previstes als Decrets 161/2002 de 11 de juny i 233/2002 de 26 de setembre i així ho manifestin i en el seu cas acreditin.
La documentació acreditativa s'haurà de presentar amb la instància i per aquells que no disposin encara de la documentació, s'amplia el termini fins a set dies abans del dia de la prova de català.
Els aspirants seran qualificats com a APTES o NO APTES, quedant aquests últims eliminats del procés selectiu.

Quart exercici: Obligatori i eliminatori pels aspirants que no tinguin la nacionalitat espanyola
Prova de coneixements de castellà: De conformitat amb que estableix del Decret 389/1996 de 2 de desembre, pel qual es regula l'accés dels ciutadans dels estats membres de la Unió Europea a la funció pública de la Generalitat, els aspirants admesos en el procés selectiu que no tinguin la nacionalitat espanyola han d'acreditar el coneixement de la llengua castellana, tan en expressió oral com en l'escrita.
Per tal d'acreditar aquests coneixements, els aspirants hauran de fer una prova que serà avaluada pel Tribunal, tenint en compte que s'ha d'exigir un grau de coneixements idiomàtics adequats a l'exercici de les funcions pròpies de la categoria de bomber.
La prova consistirà en la realització d'una redacció de 200 paraules com a mínim i a mantenir una conversa amb membres del Tribunal i si s'escau, amb els assessors especialistes que aquest designin.
El temps per a la realització d'aquesta prova no pot ser superior a 45 minuts per a la primera i de 15 minuts per a la segona.
Podran quedar exempts d'aquesta prova els aspirants que acreditin documentalment davant el Tribunal, estar en possessió d'un certificat conforme han cursat la primària, la secundària i el batxillerat a l'Estat Espanyol; del diploma bàsic d'espanyol com a llengua estrangera establert pel Reial Decret 862/1988 de 20 de juliol, modificat i completat pel Reial Decret 1/1992 de 10 de gener, o certificació acadèmica que acrediti totes les proves adreçades a l'obtenció d'aquest o del certificat d'aptitud en espanyol per a estrangers expedit pel les escoles oficials d'idiomes.
El Tribunal farà públic, si s'escau, la llista d'aspirants exempts de realitzar la prova.
La documentació acreditativa s'haurà de presentar amb la instància i per aquells que no disposin encara de la documentació, s'amplia el termini fins a, com a màxim, set dies natuals abans de la realització de la prova, havent-se de lliurar en el lloc que s'indicarà oportunament a l'anunci de convocatòria de l'exercici de coneixements de llengua castellana.
La qualificació de la prova serà d'APTE o NO APTE.

Cinquè exercici: Exercici obligatori
Proves Físiques:Consistiran en la realització de les següents proves:
-Pujada a la corda: Força de braços /habilitat
-Llançament de pilota medicinal: Potència de braços
-Prova de salt: Potència de cames
-Circuit d'obstacles: Agilitat / velocitat
-Flexió anterior del tronc: Flexibilitat
-Barra d'equilibri: Equilibri
-Course Navette: Resistència
-Circuit de piscina: Domini del medi aquàtic (Aquest exercici consistirà en la realització d'un total de vuit proves. En la prova aquàtica, s'eliminaran automàticament els aspirants que superin els 60 segons, incloses les penalitzacions. La resta de les set proves no són eliminatòries.)

La qualificació final de l' exercici s'obtindrà sumant les puntuacions de les proves i dividint-les entre vuit. L'aspirant que no obtingui un mínim del 25% de la puntuació en aquest apartat, serà eliminat del procés de selecció.
En les proves en què hi hagi més d'un intent, el resultat vàlid serà el millor de tots.
No es podrà provar cap element, material o instal-lació abans de la realització de les proves.
L'ordre de realització de les diferents proves el determinarà el Tribunal.
Per a la realització de la prova, els aspirants hauran de presentar-se amb l'equip esportiu que correspongui a cada modalitat.
Es podran realitzar proves antidopatge en el transcurs dels exercicis físics. El fet de donar un resultat positiu en una de les substàncies que especifica el Comitè Mèdic del Comitè Olímpic Internacional o el fet de negar-se a sotmetre's a aquestes proves seran motiu d'exclusió del procés selectiu.
Cada exercici es valorarà d'acord amb el barem que es confeccioni tenint en compte els resultats obtinguts per tots els aspirants presentats, de manera que les dades dels aspirants seran processades estadísticament per tal que el Tribunal estableixi un barem de puntuació que estarà comprès entre 0 i 20 punts.

Sisè exercici: Exercici obligatori
Prova de conducció:La prova consistirà en un exercici pràctic de conducció amb un vehicle pesant de bombers en ordre de marxa: amb tot l'equipament de sortida i el tanc d'aigua ple. L'examinador i potestativament el/els vocal/als del Tribunal o en el seu defecte el/els assessors especialiste/es a que fà referència el punt 4è de les Normes generalas d.aquestes bases que pogui/in esser designat/ats pel Tribunal, aniran juntament amb l'aspirant a la cabina durant el desenvolupament de l'exercici per tal de valorar adientment les seves habilitats de conducció.
Finalitzat el trajecte, l'aspirant ha de respondre o desenvolupar tres preguntes pràctiques de vehicles pesants. No respondre o fer-ho erròniament, penalitzarà.
A l'inici de la prova, l'aspirant disposarà de 20 punts, i segons faci el circuit i les respostes, se li aplicaran les penalitzacions que corresponguin. La puntuació final serà el resultat de deduir als 20 punts les penalitzacións a l'aspirant. L'aspirant que no obtingui un mínim del 25% de la puntuació en aquest apartat, serà eliminat del procés de selecció. En el decurs de la prova s'observaran els criteris de penalització i exclusió directa de la D.G.T. Els factors que es tenen en compte per a l'elaboració de la puntuació final s'especifiquen a l'annex III d'aquestes bases

Setè Exercici: Exercici voluntari
Prova d' Ofici:Es desenvoluparà una prova teòric pràctica a determinar pel Tribunal que permeti valorar els coneixements i la destresa professional en els següents àmbits:
a) Edificació i obra civil.
b) Instal-lacions elèctriques.
L'opositor haurà d'escollir per a realitzar únicament una de les dues especialitats assenyalades. Aquesta elecció haurà de realitzar-se en el moment de presentar la instància per a participar en el procés selectiu, no s'admetran, en cap cas, modificacions a aquesta elecció inicial. Si l'aspirant no assenyalés cap de les opcions s'entendrà que s'abstè de la realització del setè exercici, en tenir aquest la peculiaritat de ser voluntari, no admetent-se la variació d'aquesta decisió inicial.
L'exercici serà qualificat fins a 12 punts.

Vuitè Exercici: exercici obligatori
Psicotècnic de personalitat:Consistent en l'avaluació de les característiques personals dels aspirants requerides per a l'òptim desenvolupament de les funcions de la categoria objecte de la present convocatòria mijançant la realització de questionaris, tests i/o altres proves.
A la finalització de les esmentades proves i abans del resultat final de la mateixa, el Tribunal, de forma potestativa, podrà convocar els/les aspirants que estimi convenient a la realització d.una entrevista personal.
Aquest exercici serà qualificat fins a 5 punts.
Segons el resultat obtingut un cop sumades les puntuacions atorgades en els exercicis anteriors, els 30 primers classificats passaran a les proves mèdiques.

Novè exercici: Proves mèdiques
Les proves mèdiques seran eliminatòries. Els aspirants seran declarats APTES o NO APTES.En el cas que dintre d'aquests 30 aspirants es produís una baixa voluntària o per desqualificació en les proves mèdiques, s'avisarà als titulars de les puntuacions successives immediatament inferiors.
Els aspirants s'hauran de sotmetre a una revisió mèdica efectuada pels Serveis Mèdics indicats pel Tribunal, a fi d'acreditar que no pateixen cap malaltia ni defecte físic, psíquic o sensorial que els impedeixi exercir normalment les funcions de bomber.
En aquesta prova mèdica es tindran en compte els aspectes següents:

Valoració de:
Cardiovascular, respiratori, oftalmologia, ORL, neuropsiquiatria i exploració mèdica general a fi de valorar el funcionament, les possibles malformacions i alteracions en els diferents aparells que dificultin o impedeixin l'exercici de les funcions de bomber.
S'efectuaran com a mínim les exploracions següents:
Anàlisi d'orina i de sang, prova d'esforç, RX de tòrax, audiometria i segons el resultat d'aquestes proves i la revisió dels paràmetres anteriors, s'efectuaran les exploracions necessàries per descartar qualsevol patologia que pugui impedir o dificultar les funcions de bomber.
A l'inici del reconeixement els aspirants hauran de formalitzar un qüestionari mèdic orientatiu.

Quadre d'exclusions mèdiques:L'aspirant ha d'estar exempt de malaltia orgànica, de tota seqüela d'accident i de qualsevol deficiència física o psíquica que pugui constituir una dificultat en la pràctica professional, i/o aquelles característiques somàtiques que puguin provocar patologia en l'aspirant a conseqüència de la professió.

1) TALLA
Mínima: 1,60 m.
Màxima: 1,95 m.

2) OFTALMOLOGIA
Disminució de l'agudesa visual inferior a 0,7 a l'ull millor i 0,5 a l'ull pitjor, mesurada sense corregir (agudesa visual pel test de Snellen), i no tenir alteracions del camp visual ni patologies que a judici del Tribunal puguin alterar el desenvolupament de la funció de bomber o agreujar-se amb la mateixa.

3) OTORRINOLARINGOLOGIA
L'agudesa auditiva normal, admetent pèrdues d'entre mil i tres mil hertzs a 35 decibels o de quatre mil hertzs a 45 decibels. No s'admetrà audífon.
No patir:Obstrucció crònica de les foses nasals, que impedeixin la respiració, de qualsevol etiologia.
Vertigen.Dificultats importants de la fonació.

4) APARELL LOCOMOTOR
No tenir alteracions de l'aparell locomotor que limitin o dificultin la realització del servei encomanat, o que puguin agreujar-se a judici del Tribunal Mèdic amb el desenvolupament del lloc de treball: Amputació de mà o peu o d'algun dit; retraccions o limitacions funcionals de causa muscular, òsea o muscular; peu pla i els seus defectes, deficiències en l'estàtica de la columna vertebral prescindint de la seva intensitat.
En cas necessari i a judici del facultatiu es realitzaran les proves complementàries necessàries.

5) APARELL DIGESTIU
No patir: qualsevol patologia de l'aparell digestiu o intervencions quirúrgiques que presentin seqüeles funcionals o amb repercussions orgàniques que incideixin negativament en el desenvolupament del seu treball.

6) APARELL CARDIOVASCULAR
No patir: cardiopaties en qualsevol fase de compensació.
Els resultats de l'auscultació de la prova d'esforç i de la radiologia de tòrax hauran d'ésser normals.
Serà causa d'exclusió qualsevol tipus d'arritmia menys les sinusals, així com les taquicàrdies permanents i les crisis de taquicàrdia. Les varius també seran causa d'exclusió.

7) APARELL RESPIRATORI
No patir: malalties brocopulmonars agudes o cròniques.
Els resultats de l'auscultació, de l'espirometria i de la radiologia de tòrax hauran d'ésser normals.

8) SISTEMA NERVIOS CENTRAL
No patir:Epilèpsia, Esclerosis múltiple, Ataxia. Qualsevol grau d'hiposmia, i en general, qualsevol patologia que a judici del Tribunal impedeixi el normal desenvolupament de les funcions.

9) ALTRES PROCESOS PATOLÒGICS QUE IMPEDEIXIN EL NORMAL DESENVOLUPAMENT DE LES FUNCIONS.
No patir: Diabetis,Hèrnies, Hemopaties cròniques greus, Insuficiència hepàtica o renal de qualsevol intensitat, Proves analítiques compatibles amb patologia de base. El laboratori designat pel Tribunal recollirà doble mostra de sang i d'orina i precintarà una mostra de cada tipus per possibles comprovacions posteriors.

10) NO ALCOHOLISME, NI DROGODEPENDÈNCIA NI PATIR ALTERACIONS PSIQUIQUES IMCOMPATIBLES AMB LA PROFESSIÓ DE BOMBER.

11) QUALSEVOL ALTRE PROCÉS PATOLÒGIC O CARACTERÍSTICA SOMÀTICA QUE A JUDICI DELS ASSESSORS ESPECIALISTES, DIFICULTI O IMPEDEIXI EL DESENVOLUPAMENT DE LES FUNCIONS.

12) VALORACIÓ PSIQUIÀTRICA:
Es faran entrevistes, i/o tests, i/o qüestionaris, sense descartar altres exploracions, a proposta dels assessors especialistes i aprovades pel Tribunal, per a descartar possibles patologies psiquiàtriques.
La comprovació i valoració de les diferents exploracions es farà única i exclusivament al centre mèdic designat pel Tribunal qualificador i els seus resultats sempre han de referir-se al moment de l'exploració.
Els 30 aspirants amb millor puntuació que superin les anteriors proves passaràn a la següent fase de pràctiques essent anometats funcionaris en pràctiques amb dret a la percepció de les retribucions establertas legalment.

FASE DE PRÀCTIQUES

1) Curs obligatori i selectiu de formació a l'Escola de Bombers i Seguretat Civil de Catalunya
El curs de formació a desenvolupar a l.esmentat centre tindrà una durada de fins a 3 mesos en horari de 32,5 h. setmanals.
La realització del curs es qualificarà d. APTE O NO APTE.

2) Cursos obligatoris a l.Ajuntament de Barcelona.
Constarà de dues fases:
a) Curs d'adaptació: Amb una durada de fins a tres mesos i 32,5 hores per setmana només de dia en diferents parcs.
Finalitzat el curs se'ls valorarà APTES o NO APTES.
b) Curs de pràctiques: Amb una durada de fins a tres mesos adscrits a un torn i horari d'intervenció.
Finalitzat el curs se'ls valorarà APTES o NO APTES.

Els/les aspirants que superin aquesta fase de practiques seràn nomenats funcionaris de carrera de l.Ajuntament de Barcelona.

TEMARI

Part general


1) La constitució de 1978: Idea general, drets i deures fonamentals.

2) La monarquia. El poder legislatiu. El govern. El poder judicial.

3) L'Estatut d'Autonomia de Catalunya: Idea general. Organització de la Comunitat Autònoma. El Consell Executiu. El Parlament. El Govern.

4) El Municipi: Elements que l'integren. L'Ajuntament i els seus òrgans de govern.

5) Els funcionaris de l'Administració Local: Classes, deures i drets.

6) La protecció civil a l'Ajuntament de Barcelona: organització. Plans d'emergència.

Part especifica:

1) Teoria del foc: Foc o combustió. Elements del foc. Tipus de combustible. Comburent. Energia d'activació. Velocitat de propagació. Productes de combustió.

2) Classificació dels focs. Transmissió de calor: Classes de focs. La transmissió del calor.

3) Propagació d'un incendi en un edifici: Origen del focus. Propagació. Comportament dels materials de construcció davant del foc. Actuació dels elements de construcció en la transmissió del foc. Formes d'actuar.

4) Agents i productes extintors: Extinció d'incendis, agents o productes extintors.

5) Tipus d'extintors instal-lacions fixes: Hidrants. Equips de mànega. Mànegues. Llances. Sistemes d'unió entre mànegues. Motobombes. Autobombes. Causa per la qual s'efectua l'aspiració en una bomba. Efectes de l'entrada d'aire. Instal-lacions fixes d'extinció.

6) Extintors comercials de petita potència: Material de primera intervenció. Sistemes d'impulsió. Denominació dels extintors segons l'agent extintor. Agents impulsors. Utilització dels extintors (taula sinòptica).

7) Primers auxilis. Concepte i principis. P.A.S. Valoració del ferit: Signes vitals. Actuació davant d'un accidentat.

8) Traumatismes, fractures, luxacions i altres lesions. Generalitats.

9) Intoxicacions i cremades. Generalitats.

10) Matèries perilloses: Concepte. Classificació. Identificació en el transport per carretera.

11) Prevenció: Conceptes bàsics d'evacuació, compartimentació i instal-lacions. Diferència entre reacció al foc i resistència al foc.

12) Hidràulica: Conceptes bàsics. Pressió. Cabal. Consum. Relació entre aquests paràmetres. Pèrdues de càrrega.

13) Coneixements d'edificis. Apuntalaments.

14) Ferramentes hidràuliques i pneumàtiques. Conceptes físics relacionats.

15) Mecànica de vehicles. Conceptes físics.