Pide Información SIN COMPROMISO

Oposiciones Cos de Mossos d´Esquadra

Oposiciones Cos de Mossos d´Esquadra
Consultar Precio
La Oposición al Cuerpo de Mossos d’Esquadra es semipresencial y se imparte en Barcelona. CENTRES DE FORMACIÓN DE LA OPOSICIÓN AL CUERPO DE MOSSOS... Seguir leyendo

¿NOS DEJAS TU OPINIÓN?

Si has realizado este curso, ¿por qué no darnos tu opinión?. Si lo haces, estarás ayudando a miles de personas que, como tu en su momento, están intentando cambiar su vida a través de la formación. No hay mejor ayuda, para decidirse entre miles de cursos, que la opinión de una persona que ha vivido la experiencia de cursarlo, miles de personas te lo agradecerán.

Danos tu opinión detallada sobre el Oposiciones Cos de Mossos d´Esquadra. No olvides decirnos que te pareció el temario del curso, el profesorado, la accesibilidad al equipo del centro para resolver tus dudas y, en el caso de los programas online, la calidad del campus virtual.

Tu experiencia es muy valiosa
Tu voto
Haz clic para puntuar
ENVIAR
Descripción de la Oposición



La Oposición al Cuerpo de Mossos d’Esquadra es semipresencial y se imparte en Barcelona.

CENTRES DE FORMACIÓN DE LA OPOSICIÓN AL CUERPO DE MOSSOS D’ESQUADRA

Centre Distància
Centre Madrid
Centre Torrent
Centre Barcelona
Centro Alicante
Centre Múrcia
Centre Fuenlabrada


REQUISITOS DE LOS CANDIDATOS DE LA OPOSICIÓN AL CUERPO DE MOSSOS D’ESQUADRA

1.- Tenir la nacionalitat espanyola.

2.- Estar en possessió del Títol de Graduat en Educació Secundària, de Graduat Escolar, Formació Professional de Primer Grau o equivalent, o qualsevol altre de nivell superior. Si es tracta d'un títol obtingut en l'estranger, ha de disposar de la corresponent homologació del Ministeri d'Educació i Ciència.

3.- Haver complert 18 anys i tenir menys de 35.

4.- Tenir una altura mínima de 1,70m en el cas dels homes i de 1,60m en el cas de les dones.

5.- No estar inclòs en cap de les causes d'exclusió mèdica establertes a l'annex 5 de la convocatòria (30/11/05)

6.- No haver estat condemnat per cap delicte i/o estar inhabilitat per a l'exercici de les funcions públiques ni estar separat mitjançant expedient disciplinari del servei de cap Administració Pública. Serà aplicable, no obstant això, el benefici de la rehabilitació, sempre que la persona aspirant ho acrediti mitjançant el corresponent document oficial.

7.- Abonar les taxes establertes.

8.- Posseir el permís de conduir vehicles de la classe B segons el Reial decret 772/1997, de 30 de maig, pel qual s'aprova el Reglament General de conductors o de la classe B1 de la legislació anterior.

9.- Declaració jurada per la qual es pren el compromís de dur armes.

10.- L'apartat 1) i el 6) han de complir-se l'últim dia del termini de presentació d'instàncies. Els apartats 7) i 8) han de complir-se abans de la realització de la segona fase del procediment de selecció, que és la realització del curs selectiu en l'Escola de Policia de Catalunya.

11.- Català parlat i escrit en el grau adequat a l'exercici de les funcions. (És a dir, aquell que permeti el maneig de documents i el desenvolupaent en situacions generals de comunicació. El seu equivalent seria el nivell intermedi (B) de la Secretaria de Política Lingüística, d'acord amb l'Ordre PRE/228/2004, de 21 de juny)

12.- Nota: serà considerat com causa d'exclusió mèdica els tatuatges o piercings que siguin visibles amb l'uniforme reglamentari.


ACTIVIDADES QUE DESARROLLAN LA OPOSICIÓN AL CUERPO DE MOSSOS D’ESQUADRA

Mantenir l'ordre públic i tasques de serveis dintre de la Comunitat.


COMPOSICIÓN DEL CURSO DE LA OPOSICIÓN AL CUERPO DE MOSSOS D’ESQUADRA

Part A: Coneixements de l'entorn

Tema 1.- Història de Catalunya (Part I) de la formació de Catalunya al segle XVIII. L’antiguitat a Catalunya. La Catalunya romana. El naixement de Catalunya. La Catalunya feudal (segle XI-XII). Catalunya a la monarquia hispànica. La Guerra de Successió i l’11 de setembre. Les transformacions del s.XVIII. L'art a l'època moderna.

Tema 2.- Història de Catalunya (Part II). La crisi de l'Antic règim i la construcció de l'estat liberal. Catalunya, fàbrica d'Espanya i l’obrerisme. La restauració borbònica i el catalanisme polític. El primer terç del segle XX (1898-1931). L'art a l'Edat Contemporània: Romanticisme, el Modernisme i el Noucentisme. La República i la Guerra Civil. La dictadura franquista. La transició i la recuperació de l'autonomia. El segle XX: del noucentisme a la postguerra.

Tema 3.- L'àmbit socio-lingüístic. Història de la llengua. Varietats lingüístiques. Àmbit sociolingüístic i marc legal.

Tema 4.- Marc geogràfic de Catalunya i organització territorial. Introducció. El relleu. El clima. La hidrografia. La vegetació. La població.

Tema 5.- Principals variables de l'estructura econòmica i social de Catalunya. L'economia catalana. L'estructura social de Catalunya: els serveis socials. La societat civil i la participació cívica a Catalunya.

Tema 6.- El canvi social: la societat multicultural i la igualtat d'oportunitats dels homes i les dones. Les migracions contemporànies. La immigració a Espanya i Catalunya. Models d'integració i marcs de convivència en la societat multicultural. Les polítiques públiques en matèria d'immigració. Règim jurídic: igualtat formal i igualtat material. Igualtat d'oportunitats i discriminació positiva. Les polítiques públiques en matèria d'igualtat d'oportunitats.

Tema 7.- El canvi social: les noves tecnologies de la informació. La societat del coneixement i les noves tecnologies de la informació. Efectes de les TIC (Tecnologies de la informació i la comunicació). Naixement de la societat de la informació. Innovació i noves formes de comunicació: Internet. Comunicació i control públic: nous espais de seguretat i noves alarmes socials.

Tema 8.- El canvi social: l'individu i l'equilibri ecològic. La necessitat de l'ordenació ecològica i de l'equilibri dels ecosistemes. Precedents de la presa de consciència. El concepte de desenvolupament sostenible i l'informi Brundtland. El cim de Riu i l'Agenda 21. L'Agenda 21 Local i la Carta d’Alborg. La situació a Catalunya.

Part B: Institucional

Tema 1.- L'Estatut d'Autonomia de Catalunya: antecedents històrics i elaboració. Caracterització jurídica de l'Estatut. Contingut i estructura. Les competències de la Generalitat. La reforma de l'Estatut

Tema 2.- Institucions polítiques de Catalunya. La Generalitat com a institució d'autogovern de Catalunya. El Parlament. El President. El Govern. Les institucions de rellevància estatuària.

Tema 3.- El Departament d'interior. Funcions del departament d'interior en l'àmbit de la seguretat. Òrgans generals del Departament d'Interior. L'àmbit de la seguretat: la secretaria de seguretat pública. La Direcció general de Seguretat Ciutadana.

Tema 4.- L'ordenament jurídic de l'Estat. La Constitució Espanyola. La Llei. Les normes amb rang de Llei. El Reglament. Els Tractats Internacionals.

Tema 5.- Els drets humans i els drets constitucionals: les garanties dels drets. Les declaracions de drets humans. Els drets constitucionals. La titularitat dels drets constitucionals relacionats amb el procés penal. Els deures constitucionals. Les garanties normatives. Les garanties institucionals: el defensor del poble. Les garanties jurisdiccionals. La suspensió dels drets constitucionals.

Tema 6.- Les institucions polítiques de l'Estat. Les Corts Generals. El Govern. La Corona. Les relacions de confiança entre les Corts Generals i el Govern. Altres Institucions.

Tema 7.- Els òrgans jurisdiccionals: el Poder Judicial i el Tribunal Constitucional.

Tema 8.- Organització territorial de l'Estat. Les Comunitats Autònomes. Delimitació de les competències de l'Estat i de les Comunitats Autònomes. Organització de les Comunitats Autònomes. El Municipi i la Província. Regulació Constitucional. El Consell Andalús de Municipis i el Consell Andalús de Províncies.

Tema 9.- La Unió Europea. Les Institucions: el Consell, el Parlament Europeu i la Comissió. El Tribunal de Justícia. Altres òrgans. Agències i institucions.

Part C: Seguretat i policia.

Tema 1.- Les competències de la Generalitat en matèria de seguretat. Les competències en matèria de seguretat ciutadana (Llei 10/1994, de 11 de juliol, de la policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra). Les competències en matèria d'emergència i protecció civil. Òrgans de coordinació en matèria de seguretat.

Tema 2.- La coordinació entre administracions i cossos policials que actuen a Catalunya. El concepte de coordinació policial. La coordinació amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat. La Llei d'ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya.

Tema 3.- La policia de Catalunya: Mossos d'Esquadra i policies locals. Síntesis de la història del cos de Mossos d'Esquadra. Estructura i funcions del cos de Mossos d'Esquadra. La policia local de Catalunya. El desplegament de la policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra. La policia de Catalunya: la policia del futur.

Tema 4.- La funció policial en matèria de seguretat ciutadana. La funció policial. Les comissaries generals i la Comissaria General Territorial (CGTER). L'àrea bàsica policial (ABP). La regió policial (RP). Els serveis centrals de la CGTESR: la divisió de recursos operatius (DRO).

Tema 5.- La funció policial en la investigació de delictes. El concepte d'investigació. El marc legal de la investigació. Funcions de les unitats d'investigació. Tècniques i mitjans d'investigació criminal. Tipologia delictiva. La formació en l'àmbit de la investigació criminal

Tema 6.- La funció policial en seguretat viària i tràfic. Normativa bàsica sobre tràfic: el Reial decret Legislatiu 339/1990, de 2 de març. El Reglament general de circulació. El Reglament general de conductors. El Reglament general de vehicles. El Reglament del procediment sancionador.

Tema 7.- Codi deontològic policial. La deontologia policial. El codi europeu d'ètica policial. El marc deontològic dels principis bàsics d'actuació. La policia en una societat multiètnica i la Carta de Rotterdam.

Tema 8.- El marc legal de la seguretat a l'Estat: forces i cossos de seguretat. La Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat. Principis bàsics d'actuació de les forces i cossos de seguretat. Disposicions estatutàries de les forces i cossos de seguretat. La policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra.

Tema 9.- La construcció d'un espai de seguretat, justícia i llibertat: els acords internacionals. La cooperació policial internacional: Interpol i Europol. Els acords internacionals en matèria de seguretat: el sistema d'informació Schengen.

Annex

Tema 1.- Llei 4/2003 de 7 d'abril d'ordenació del Sistema de Seguretat Pública de Catalunya. Disposicions generals. Estructura del Sistema de Seguretat de Catalunya. L'Administració General i territorial de seguretat. Relacions entre administracions. Relacions amb els ciutadans.

Tema 2.- Llei 19/1983, de juliol, per la qual es crea la policia autonòmica de la Generalitat de Catalunya.

Tema 3.- Llei 10/1994, de 11 de juliol de la Policia de la Generalitat, Mossos d'Esquadra. Disposicions Generals, principis d'actuació i funcions. Organització i estructura. Règim estatutari.

Tema 4.- Decret 183/1995, de 13 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de Règim disciplinari del Cos de Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra. Especial referència a les classes de faltes disciplinàries i les sancions. Funcionaris responsables.

Tema 5.- Decret 184/1995, de 13 de juny, de regulació dels uniformes reglamentaris, els distintius, les distincions, les salutacions i les identificacions de la policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra.

Tema 6.- Decret 102/1998, de 15 d'abril de desenvolupament de les competències de la Generalitat de Catalunya, en matèria de trànsit, circulació de vehicles i seguretat vial. Especial referència als capítols I, II i V.

Tema 7.- Instrucció de 22 de desembre de 1997, sobre la imatge corporativa de la policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra.

Tema 8.- Resolució INT/1828/2004, de 14 de juny, per la qual s'aprova la instrucció per a la incorporació i aplicació del codi europeu d'ètica de la policia.