Pide Información SIN COMPROMISO

Bombers de la Generalitat de Catalunya / Bomberos de la Generalitat de Cataluña

Bombers de la Generalitat de Catalunya / Bomberos de la Generalitat de Cataluña
Consultar Precio
EL CURSO ES PRESENCIAL Y SE IMPARTEN EN BARCELONA REQUISITS GENERALS a) Tenir la nacionalitat espanyola o la d'un dels altres estats membres de la Unió... Seguir leyendo

¿NOS DEJAS TU OPINIÓN?

Si has realizado este curso, ¿por qué no darnos tu opinión?. Si lo haces, estarás ayudando a miles de personas que, como tu en su momento, están intentando cambiar su vida a través de la formación. No hay mejor ayuda, para decidirse entre miles de cursos, que la opinión de una persona que ha vivido la experiencia de cursarlo, miles de personas te lo agradecerán.

Danos tu opinión detallada sobre el Bombers de la Generalitat de Catalunya / Bomberos de la Generalitat de Cataluña. No olvides decirnos que te pareció el temario del curso, el profesorado, la accesibilidad al equipo del centro para resolver tus dudas y, en el caso de los programas online, la calidad del campus virtual.

Tu experiencia es muy valiosa
Tu voto
Haz clic para puntuar
ENVIAR
Descripción de la Oposición

EL CURSO ES PRESENCIAL Y SE IMPARTEN EN BARCELONA

REQUISITS GENERALS


a) Tenir la nacionalitat espanyola o la d'un dels altres estats membres de la Unió Europea o la dels estats als quals els sigui aplicable la lliure circulació de treballadors, en virtut de tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya.
També podran ser admesos el cònjuge, els descendents i els descendents del cònjuge, tant dels ciutadans espanyols com de les persones amb nacionalitat dels altres estats membres de la Unió Europea, qualsevol que sigui la seva nacionalitat, sempre que els cònjuges no estiguin separats de dret i, pel que fa als descendents, siguin menors de 21 anys o majors d'aquesta edat però visquin a càrrec dels seus progenitors, d'acord amb l'article 1 de la Llei 17/1993, de 23 de desembre, d'accés a determinats sectors de la funció pública dels nacionals de la resta d'estats membres de la Unió Europea, en la redacció donada per la Llei 55/1999, de 29 de desembre, de mesures fiscals, administratives i d'ordre social.
Igualment, s'estendrà a les persones incloses en l'àmbit d'aplicació dels tractats internacionals celebrats per la Unió Europea i ratificats per Espanya, en els quals sigui d'aplicació la lliure circulació de treballadors.
En qualsevol cas, les persones participants que no tinguin la nacionalitat espanyola han d'acreditar documentalment la seva nacionalitat.
b) Haver complert 18 anys i no haver complert els 35 anys.
c) Posseir el títol de formació professional de primer grau, de graduat/ada escolar, de graduat/ada en educació secundària (LOGSE), de tècnic/a (LOGSE), o equivalent, o qualsevol altre de nivell superior, o estar en condicions d'obtenir-lo.
Si es tracta d'un títol obtingut a l'estranger, cal disposar de l'homologació corresponent del Ministeri d'Educació i Ciència.
d) Estar en possessió del permís de conducció de vehicles de la categoria C, o permisos equivalents d'acord amb la normativa aplicable.
e) Posseir la capacitat física i psíquica necessàries per exercir les funcions pròpies de les places que cal cobrir.
f) No estar inhabilitat/ada per a l'exercici de les funcions públiques ni estar separat/ada mitjançant expedient disciplinari del servei de qualsevol Administració pública. Les persones participants que no tinguin la nacionalitat espanyola hauran d'acreditar, mitjançant declaració jurada o promesa, que no estan sotmeses a cap sanció disciplinària o condemna penal que els impedeixi l'accés a la funció pública en el seu estat d'origen.
Els requisits establerts anteriorment s'han de complir el darrer dia del termini de presentació de sol-licituds. Així mateix, aquests requisits s'han de continuar complint fins a la data de nomenament com a funcionari/a.

FASE OPOSICIÓ

Primera prova:

Prova d'aptitud i de coneixements.Consta de tres exercicis.

Primer exercici:
avaluació de l'aptitud.Consisteix en la realització d'una bateria de tests psicotècnics adreçats a avaluar les capacitats de la persona participant.
La valoració d'aquest exercici serà d'apte/a o no apte/a.

Segon exercici:
qüestionari.Consisteix a contestar un qüestionari no superior a 65 preguntes amb respostes alternatives sobre el contingut complet del programa de temes.
El temps per a la realització d'aquest exercici no pot ser superior a 1 hora i 30 minuts.
La qualificació d'aquest exercici és de 0 a 10 punts. La puntuació mínima per superar-lo és de 5 punts.
Cada resposta correcta tindrà el mateix valor. Les preguntes que es deixin en blanc no puntuaran.
Les respostes errònies es valoraran negativament. Per cada resposta errònia es descomptarà una quarta part del valor d'una resposta encertada.

Tercer exercici:
coneixements de llengua catalanaConsta de dues parts.
Primera part: consisteix en un exercici escrit on s'hi avaluaran els coneixements pràctics de llengua per mitjà d'exercicis lògics de coneixements sintàctics i de comprensió de llengua catalana relacionats amb les funcions de les places objecte d'aquesta convocatòria.
Segona part: s'hi avaluarà l'expressió oral per mitjà d'una conversa i algunes situacions comunicatives generals adequades a les funcions de les places.
Aquest exercici tindrà una durada màxima de 40 minuts per a la primera part i 20 minuts per a la segona.
La qualificació d'aquest exercici és d'apte/a o no apte/a.
Queden exemptes de la realització d'aquest exercici les persones participants que acreditin documentalment que estan en possessió del nivell intermedi (B) o superior de la Secretaria de Política Lingüística o equivalent, dins el termini de presentació de sol-licituds.
Així mateix restaran exemptes de la realització de l'exercici les persones participants que hagin participat i obtingut plaça en processos anteriors de selecció de personal per accedir a la mateixa administració de la Generalitat en què hi hagués establerta una prova de català del mateix nivell o superior, o que hagin superat la prova esmentada en altres processos de la mateixa oferta pública d'ocupació i així ho facin constar a la sol-licitud de participació.
Així mateix, restaran exemptes de la seva realització les persones participants que en la data i lloc de realització de l'exercici, abans de l'hora assenyalada per al seu inici, aportin davant el tribunal documentació suficient acreditativa d'estar en possessió de coneixements de llengua catalana de nivell intermedi (B) o superior de la Secretaria de Política Lingüística o equivalent. El tribunal trametrà a l'òrgan convocant fotocòpia de l'esmentada documentació, a l'efecte que s'incorpori a l'expedient de la persona interessada.
Per superar la prova d'aptitud i coneixements cal superar els tres exercicis.

Segona prova:

prova física: Consisteix en la realització dels cinc exercicis físics següents:
a) Cursa llançadora: Cursa d'anada i tornada amb intervals sonors d'1 minut. En una superfície plana amb dues línies paral-leles, situades a 20 metres de distància, la persona participant s'haurà de desplaçar (córrer) des de darrera d'una d'aquestes línies en sentir el senyal de sortida cap a l'altra línia, trepitjar-la, pivotar i quan senti el senyal següent tornarà cap a l'altra línia. Es repetirà constantment aquest cicle fins que la persona participant no pugui arribar a trepitjar la línia en el moment indicat per l'enregistrament sonor.
b) Flexió de braços: Flexió mantinguda de braços agafant-se a una barra metàl-lica, de 3 cm de diàmetre, col-locada horitzontalment amb els palmells de les mans mirant cap endavant. La persona participant haurà de mantenir la barba per sobre de la barra tot el temps que li sigui possible.
c) Tracció general: Dreta, amb una lleugera flexió dels genolls, la persona participant agafarà una barra metàl-lica petita pels extrems, de manera que els palmells de les mans estiguin encarats cap a ella. La persona participant traccionarà la barra lentament, de baix a dalt i amb tot el cos, de manera que arribi a fer la força màxima.
d) Circuit d'agilitat: La persona participant sortirà corrent cap al trampolí des d'on pujarà a la barra d'equilibri. Tot seguit haurà de fer un gir del cos de 180º i caminarà dreta cap endarrera fins a la meitat, on a la veu del testador: "dreta" o "esquerra" s'asseurà lateralment pel costat indicat i picarà de mans. Després s'aixecarà i caminarà cap endavant fins a l'altre extrem i saltarà per caure dreta sobre un matalàs. Seguidament, realitzarà una tombarella agrupada frontal i es dirigirà cap a la primera tanca, que passarà pel davant fins a ultrapassar-la, girarà cap a l'esquerra i hi passarà per sota. Després haurà de córrer cap al plint, que haurà de passar amb tot el cos per sobre. Tot seguit, es dirigirà cap a la segona tanca, que passarà directament pel darrera, girarà cap a la dreta i hi passarà per sota. Aleshores anirà frontalment cap a la primera tanca, que haurà de saltar sobrepassant-la amb els dos peus. S'aturarà el cronòmetre en el moment que toqui amb un peu al terra i s'enregistrarà el temps emprat.
e) Exercici aquàtic: Consisteix a valorar el control dels mecanismes respiratoris i d'adaptació al medi aquàtic. S'haurà de superar un recorregut aquàtic de 25 m dividit en quatre zones marcat en una piscina.
És condició necessària per superar aquesta prova física haver estat declarat apte/a a l'exercici aquàtic.

La puntuació de la prova física s'obtindrà dividint entre quatre la suma total de punts aconseguits en els exercicis de flexió de braços, tracció general, circuit d'agilitat i cursa llançadora.
La puntuació final de cada exercici tindrà un valor comprès entre 0 i 10.
La qualificació de la prova és de 0 a 10 punts. Correspondrà al tribunal fixar la puntuació mínima per superar la prova, la qual no pot ser inferior a 5 punts.
Es podran realitzar proves antidopatge en el transcurs dels exercicis físics. Si s'escau, el tribunal qualificador determinarà el sistema mitjançant el qual s'escolliran les persones a les quals s'han de realitzar les proves antidopatge. El fet de donar un resultat positiu en una de les substàncies que especifica el Comitè Mèdic del Comitè Olímpic Internacional, o el fet de negar-se a sotmetre's a aquestes proves serà motiu d'exclusió del procés selectiu.
Qualsevol incompliment de les normes establertes per a cada exercici suposarà la consideració de nul de l'exercici corresponent (no apte).
En els exercicis en què hi ha més d'un intent, el resultat vàlid serà el millor de tots.
No es podrà provar cap element o material abans de la realització dels exercicis d'aquesta prova.

Tercera prova:
prova de conducció de vehicles pesants i lleugers.
Consistirà en la realització d'exercicis pràctics que permetin avaluar de forma objectiva l'habilitat de les persones participants en la conducció de vehicles pesants 4x4 i lleugers 4x4.
Les persones participants, per poder realitzar la prova de conducció de vehicles pesants hauran d'estar en possessió del permís de conducció de vehicles de la categoria C o equivalent.
La qualificació d'aquesta prova serà de 0 a 10 punts. Correspondrà al tribunal fixar la puntuació mínima per superar la prova, la qual no pot ser inferior a 5 punts.
El contingut i les característiques de la prova les determinarà el tribunal i es faran públiques juntament amb les llistes del resultat de la primera prova de l'oposició.

Quarta prova:
Reconeixement mèdic: Les persones participants s'hauran de sotmetre a una revisió mèdica, efectuada pels serveis mèdics indicats pel tribunal, a fi d'acreditar que no pateixen cap malaltia ni defecte físic, psíquic o sensorial que els impedeixi exercir normalment les funcions de bomber/a.

Cinquena prova:
avaluació psicològica: Consistirà en la resolució d'unes proves psicotècniques, orientades d'una banda a avaluar l'adequació de les característiques de la persona participant, en relació amb l'exercici de les funcions i de les tasques pròpies de la categoria de bomber/a i d'altra banda a detectar trets psicopatològics o alteracions de la personalitat que dificultin o impossibilitin l'exercici de les funcions de bomber/a.
Aquesta prova inclourà una entrevista personal per tal de contrastar l'adequació de la persona participant.
La qualificació d'aquesta prova serà d'apte/a o no apte/a.

Sisena prova:
coneixements de llengua castellana: De caràcter obligatori i eliminatori per a les persones participants que no tinguin la nacionalitat espanyola.
Per tal d'acreditar els coneixements de llengua castellana, les persones participants que no tinguin la nacionalitat espanyola hauran de realitzar la prova específica, que s'estableix a la base 1.6 i que serà avaluada pel Tribunal, tenint en compte que s'hi ha d'exigir un grau de coneixements idiomàtics adequats a l'exercici de les funcions pròpies de la categoria de bomber/a de l'escala bàsica del cos de bombers.
La prova consistirà en la realització d'una redacció de 200 paraules, com a mínim, i a mantenir una conversa amb membres del tribunal i, si escau, amb els assessors especialistes que aquest designi.
El temps per a la realització d'aquesta prova no pot ser superior a 45 minuts per a la primera part i de 15 minuts per a la segona.
La qualificació de la prova és d'apte/a o no apte/a.
Podran quedar exemptes de realitzar aquesta prova les persones participants que acreditin documentalment davant el tribunal, dins el termini de deu dies a comptar de l'endemà de la publicació de les qualificacions de la quarta prova, estar en possessió d'un certificat conforme han cursat la primària, la secundària i el batxillerat a l'estat espanyol; del diploma d'espanyol (nivell intermedi) que estableix el Reial decret 1137/2002, de 31 d'octubre, o equivalent, o certificació acadèmica que acrediti haver superat totes les proves adreçades a l'obtenció d'aquest; o del certificat d'aptitud en espanyol per a estrangers expedit per les escoles oficials d'idiomes.
La puntuació final d'aquesta fase d'oposició quedarà determinada per la divisió entre tres de la puntuació total resultant de la suma de les qualificacions obtingudes al segon exercici de la primera prova, a la segona prova i a la tercera prova.

FASE CONCURS

La fase de concurs no té caràcter eliminatori.
es valorará:

a) El temps de serveis prestats a la Generalitat de Catalunya com a bomber/a fins a la data de publicació de la present convocatòria, d'acord amb els documents normalitzats establerts a la base 6.2.3, que s'hauran d'adjuntar en la sol-licitud de participació, es valora a raó de 0,025 punts per mes sencer treballat, considerant com un mes sencer, un període de 30 dies naturals, fins a un màxim de 2,5 punts.
És condició indispensable per valorar els mèrits esmentats que s'acreditin mitjançant un certificat de l'òrgan competent en matèria de personal del Departament d'Interior. En l'esmentat certificat han de constar de forma expressa el règim jurídic, el vincle, el cos, la categoria i el període concret de prestació dels serveis fins a la data de publicació de la convocatòria.

b) El temps de serveis prestats en qualsevol altra administració pública com a bomber/a fins a la data de publicació de la present convocatòria, d'acord amb els documents que s'hauran d'adjuntar en la sol-licitud de participació.
El temps de serveis prestats, que el Tribunal assimili totalment amb els corresponents del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya d'acord amb les funcions que s'estableixen en la Llei 5/1994, de 4 de maig, es valora a raó de 0,025 punts per mes sencer treballat, considerant com un mes sencer un període de 30 dies naturals, fins a un màxim de 2,5 punts.
El temps de serveis prestats, que el Tribunal assimili parcialment amb els corresponents del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya d'acord amb les funcions que s'estableixen en la Llei 5/1994, de 4 de maig, es valora a raó de 0,02 punts per mes sencer treballat, considerant com un mes sencer un període de 30 dies naturals, fins un màxim d'1 punt.
És condició indispensable per valorar els mèrits esmentats que s'acreditin mitjançant un certificat de l'òrgan competent en matèria de personal. En el certificat haurà de constar de manera clara i expressa el càrrec de l'òrgan que té la competència per expedir el certificat, o el de l'òrgan en el qual delegui, així com la norma legal que els habilita, si s'escau, del diari o Butlletí Oficial en què s'hagi publicat. Així mateix, ha de constar el règim jurídic, el vincle, el cos, la categoria, el període concret de prestació dels serveis fins a la data de publicació de la convocatòria i les funcions concretes desenvolupades com a bomber/a.

c) El temps prestat com a bomber/a voluntari/a de la secció activa o especial de la Generalitat de Catalunya, excepte els 3 primers anys de permanència en les seccions esmentades del cos de bombers voluntaris, es valora a raó de 0,01 punts per mes de permanència al cos de bombers voluntaris, considerant com un mes sencer un període de 30 dies naturals, fins a un màxim d'1,5 punts. En el còmput del temps de serveis prestats no es tindran en compte els períodes de suspensió temporal de funcions.
És condició indispensable per valorar aquest mèrit que s'acrediti que compleix amb les obligacions que estableix l'article 32 apartats b), c) i f) del Decret 246/1996, de 5 de juliol, que aprova el Reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat mitjançant un certificat del director general d'Emergències i Seguretat Civil del Departament d'Interior, en el qual ha de constar el temps prestat com a bomber/a voluntari/a fins a la data de publicació de la convocatòria.

d) El temps de serveis prestats com a auxiliar forestal o auxiliar forestal conductor de la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil del Departament d'Interior es valora a raó de 0,03 punts per mes sencer treballat, considerant com un mes sencer, un període de 30 dies naturals, fins a un màxim d'1,5 punts.
És condició indispensable per valorar aquest mèrit que s'acrediti mitjançant un certificat de l'òrgan competent en matèria de personal del Departament o del director general d'Emergències i Seguretat Civil del Departament d'Interior, en el qual ha de constar el temps prestat en aquestes categories fins a la data de publicació de la convocatòria.

e) El temps de serveis prestats en el dispositiu operatiu de la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil del Departament d'Interior en alguna categoria laboral amb rellevància operativa es valora a raó de 0,01 punts per mes sencer treballat, considerant com un mes sencer un període de 30 dies naturals, fins a un màxim d'1 punt.
És condició indispensable per valorar aquest mèrit que s'acrediti mitjançant un certificat de l'òrgan competent en matèria de personal del Departament o del director general d'Emergències i Seguretat Civil del Departament d'Interior, en el qual ha de constar el temps prestat en aquestes categories fins a la data de publicació de la convocatòria.

f) Estar en possessió d'un permís de conducció de vehicles de la classe C+E, o permisos equivalents, en vigor, d'acord amb la normativa aplicable, en la data de publicació de la convocatòria, es valora en 0,5 punts.
És condició indispensable per valorar aquest mèrit que s'acrediti mitjançant una fotocòpia compulsada.
El temps de serveis que assenyalen els apartats c) i d) o c) i e) no podran acumular-se si han estat prestats de manera simultània.
La puntuació màxima assolible en la fase de concurs no podrà ser superior a 2,5 punts.

En el cas que es produeixin empats entre les persones participants, s'han de resoldre aplicant de manera successiva els criteris següents:

a) Major puntuació en la fase d'oposició.

b) Major puntuació en cadascun dels exercicis de l'oposició per l'ordre que apareguin en la convocatòria.

c) Major puntuació en els apartats del barem de mèrits per l'ordre que apareguin en la convocatòria.
El tribunal publicarà per ordre de puntuació la llista de persones participants que, segons la suma de les puntuacions obtingudes en les fases anteriors, siguin proposades per realitzar el curs selectiu a l'Escola de Bombers i Seguretat Civil de Catalunya.
El nombre de persones participants proposades no podrà ultrapassar el de les places objecte de la convocatòria.

CURS SELECTIU A L' ESCOLA DE BOMBERS I SEGURETAT CIVIL DE CATALUNYA.

Aquest curs, amb una durada de 580 hores lectives, està dividit en els mòduls següents:

Mòdul 1: Lloc de treball.

Mòdul 2: Coneixement del territori, de les edificacions i de les instal-lacions.

Mòdul 3: atenció sanitària i psicològica a les víctimes.

Mòdul 4: protecció i seguretat personal.

Mòdul 5: mitjans i procediments operatius.

Mòdul 6: ciències aplicades.

Mòdul 7: extinció d'incendis I (urbans i industrials).

Mòdul 8: salvaments i rescats.

Mòdul 9: assistències tècniques.

Mòdul 10: risc químic.

Mòdul 11: extinció d'incendis II (incendis forestals).

Mòdul 12: Educació física.

TEMARI

Tema 1: Legislació.La Constitució Espanyola. Estructura i contingut general. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Estructura i contingut general. Organització de l'Administració catalana. Institucions i organismes de la Generalitat.

Tema 2: LegislacióLlei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya. Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya. Estructura i contingut general.

Tema 3: Física.Sistema internacional de mesures. Velocitat i acceleració. Força i pes. Acció i reacció. Treball i potència. Principi de conservació de l'energia.

Tema 4: Física del foc.Temperatura i fonts de calor. Propagació de la calor. Teoria del foc. Elements que componen el foc. Tipus de combustió. Classes de foc.

Tema 5: Agents extintors.Agents extintors. Definició. Tipus d'agents extintors: característiques i aplicacions.

Tema 6: Mecànica.Màquines simples. Palanques i politges. Cargols i rosques. Màquines eina: tipus i característiques, torns, plans inclinats.

Tema 7: Química.Estats de la matèria i canvis d'estat. Reaccions químiques. Compressió i expansió de gasos. Gasos perfectes. Gasos comprimits, dissolts, liquats i criogènics. Àcids i bases. Explosió, deflagració, detonació, BLEVE.

Tema 8: Risc Químic.Classificació de les matèries perilloses segons ADR. Codi de perill. ADR. Etiquetes de perill segons ADR. Codi Hazchem. Diamant de perill NFPA-704. Definició d'intoxicacions. DL50, TLV-TWA; TLV-STEL; TLV-C, IPVS.

Tema 9: Hidràulica.Principis generals. Unitats de pressió. Pressió estàtica i pressió dinàmica. Cabal, pèrdues de càrrega i efecte Venturi.

Tema 10: Mecànica vehicles.Motors diesel. Motors benzina. Carburació i injecció. Sobrealimentació, tipologies de motors. Principals parts d'un motor. Potència i parell motor.

Tema 11: Prevenció i protecció contra incendis.Protecció activa en els edificis: extintors, BIES (boca d'incendis equipada), hidrants, columnes seques, ruixadors, detectors automàtics d'incendis i exutoris de fums. Protecció passiva en els edificis: compartimentació i sectors d'incendi. La ignifugació: concepte i aplicacions bàsiques. Comportament al foc dels elements estructurals i els materials: diferència entre reacció i resistència al foc.

Tema 12: Atenció sanitària.Valoració del pacient. Signes i símptomes. Suport vital bàsic i reanimació cardiorespiratòria. Hemorràgies i xoc. Mobilització i immobilització de pacients traumàtics.

Tema 13: Construcció.Materials de construcció ceràmics. El guix. El formigó en massa i el formigó armat. Aglomerants i mescles. El ferro i l'acer laminat. La fusta. Els plàstics.

Tema 14: Construcció.Accions i reaccions en una construcció. Tipus d'esforços. Fonaments: tipus i aplicacions. Estructures: tipus i aplicacions. Tancaments i façanes: tipus i aplicacions. Cobertes: tipus i aplicacions.

Tema 15: Electricitat.Magnituds elèctriques. Estacions de transformació. Conductors i línies elèctriques. Instal-lacions interiors domèstiques. Quadres de comandament. Dispositius de protecció. Electricitat estàtica.

Tema 16: Cartografia.Lectura i interpretació de mapes. Ús, funcionament i càlcul de les escales. Simbologia i toponímia. Les corbes de nivell. Projeccions i coordenades. Triangulació i càlcul de distàncies. Sistemes GPS.

Tema 17: Geografia física.Les serralades. Els rius. Les valls. Embassaments i llacs. Vegetació i territori. Agricultura i territori. Els boscos en l'arc mediterrani.

Tema 18: Coneixement del territori català.Comarques i municipis. Els rius i les serralades. Principals eixos de comunicació. Principals nuclis de producció industrial. La producció agrícola. Nuclis de població en zones forestals.

Tema 19: Meteorologia.Règims pluviomètrics a Catalunya. Règim dels vents. Temperatures. Períodes de retorn dels aiguats. La pressió atmosfèrica.


Exclusions mèdiques

1. Constitució física
Serà excloent un pes corporal superior al 10% del pes màxim que correspon per l'estatura i el sexe i inferior a un 5% al pes mínim indicat per l'estatura i el sexe.

2. Oftalmologia
Disminució de l'agudesa visual inferior a 0,5 a l'ull millor i 0,3 a l'ull pitjor, mesura sense corregir (agudesa visual pel test de Snellen).
Retinopatia (s'admet la corioretinitis central serosa).
Retinosi pigmentaria.
Hemeralopia.
Hemianòpsia.
Diplopia.
Discromatòpsies: es mesuraran pel test d'Ishihara i a les persones participants que no superin aquest test se'ls farà el test de Farnsworth-Munsell.
Glaucoma.
Afàcies, pseudoafàcies.
Subluxació del cristal-lí.
Distròfia corneal progressiva o amb disminució de l'agudesa visual inferior a la permesa.
Queratitis crònica.
Alteracions oculomotores importants.
Dacriocistitis crònica.
Parpelles: qualsevol patologia o defecte que impedeix la protecció de l'ull a la intempèrie.
Tumors oculars.
Amputació important del camp visual en ambdós ulls.

3. Otorinolaringologia
Mesurament de l'agudesa auditiva:
No s'admetrà audiòfon.
L'agudesa auditiva conversacional serà mesurada segons les normes PGB (pèrdua global binaural) i no s'admetrà cap grau d'hipoacúsia.
No s'admetran pèrdues auditives iguals o superiors a 30 decibels bilaterals ni pèrdues auditives iguals o superiors a 50 decibels unilaterals en qualsevol freqüència una vegada s'ha descomptat la pèrdua normal per l'edat segons les normes ELI (early loss index).
Vertigen.
Dificultats importants de la fonació.
Quequesa acusada.
Obstrucció crònica de les foses nasals (que impedeix la respiració nasal).

4. Aparell locomotor
Malalties i limitacions de moviments: no s'admetran graus de mobilitat inferiors a:

a) Extremitats superiors:
Espatlla:Elevació progressiva fins a 180 graus.
Abducció fins a 120 graus.
Dinamometria escapular menor de 25 quilos.
Colze:Flexió fins a 140 graus.
Extensió fins a 0 graus.
Supinopronació de 0 a 180 graus.
Canell:Flexoextensió fins a 120 graus.
Mà i dits:Dinamometria inferior a 30 quilos en homes i a 25 quilos en dones a qualsevol de les mans.
Falta o pèrdua de més d'1/3 de la falange distal del primer dit d'una mà.
Falta o pèrdua de qualsevol falange de qualsevol dit, excepte la falange distal del cinquè dit.
Falta d'una mà o de qualsevol part d'aquesta, llevat dels dits descrits anteriorment.
No tenir íntegra la pinça polze-índex.

b) Extremitats inferiors:
Maluc:Flexió fins a 130 graus.
Extensió fins a 10 graus (més enllà de 0 graus).
Tenir una extremitat més curta que l'altra (igual o superior a 2 centímetres).
Genoll:Extensió completa.
Flexió fins a 135 graus.
Lesions articulars o lligamentoses no reparables.
Turmell:Flexoextensió dorsoplantar fins a 45 graus.
Peu:Peu garrell.
Peu pla amb desviació de l'eix peu-cama en var o en valg.
Peu pla espàstic.
Peu cavus sense línia de continuïtat taló-metatars mesurat per podoscop.
Dits:Limitació de moviments que dificulti caminar, córrer o saltar.
Falta de qualsevol falange de qualsevol dit.
Dits en urpa que impedeix portar les botes de feina.
Hallux valgus dolorós o amb indicació quirúrgica, o amb callositat o amb inflamació local.

c) Columna vertebral:
Escoliosi estructurada major de 7 graus, mesurada pel mètode Lipman-Cobb i amb R-X de columna sencera. Les escoliosis anteriors que siguin secundàries a una dismetria també seran considerades no aptes.
Costella accessòria que produeixi robament de subclàvia.
Hèrnia discal.

d) Malalties diverses:
Fractures que deixen seqüeles i dificulten la funció.
Osteomielitis.
Osteoporosi.
Condromalàcia.
Artritis.
Luxació recidivant d'espatlla.
Qualsevol altra malaltia osteomuscular que limiti la mobilitat per realitzar les funcions de bomber/a.

5. Aparell digestiu
Cirrosi.
Colitis cròniques i síndromes de malabsorció.
Hepatopaties cròniques.
Pancreatitis crònica.
Eventracions.
Qualsevol patologia de l'aparell digestiu o intervencions quirúrgiques que presentin seqüeles funcionals amb repercussions orgàniques i que incideixin negativament per fer la seva feina.
Hepatopaties amb repercussió enzímica important.

6. Aparell cardiovascular
Tensió arterial major de 155/95 mm d'Hg, mesurada en repòs de cinc minuts.
Insuficiència cardíaca.
Haver patit infart de miocardi.
Coronariopaties en qualsevol arteria.
Arrítmies importants:
Taquicàrdia sinusal permanent de més de 120 batecs per minut.
Aleteig auricular.
Fibril-lació auricular.
Síndrome de preexitació.
Blocatge auriculoventricular de 2 o 3 graus o de branca bifascicular
Extrasístoles multifocals i extrasístoles unifocals superior a 4 per minut.
Valvulopaties.
Portar pròtesis valvulars.
Aneurismes cardíacs o de grans vasos.
Insuficiència arterial perifèrica.
Insuficiència venosa perifèrica que produeixi signes d'estasi o alteracions tròfiques varicoses importants.
Seqüeles posttromboembòliques.
Defectes i deformitats dels dits i/o les mans produïts per problemes de circulació que siguin simptomàtics o dificultin realitzar satisfactòriament la feina de bomber/a.

7. Aparell respiratori
Serà excloent tenir una capacitat vital inferior a 3,5 l els homes i 3 l les dones.
Disminució del FEV1 per sota del 85%.
EPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica).
Asma, mesurada per sibilàncies a l'auscultació i disminució del VEMS per sota del 85%, encara que sigui conseqüència d'una infecció respiratòria.
Atelèctasi.
Emfisema.
Pneumotòrax repetitiu.
Altres processos respiratoris que incideixin negativament en les pràctiques físiques que cal realitzar i en les tasques específiques de bomber/a.

8. Sistema nerviós central
Parkinson, corea o bal-lisme.
Epilèpsia.
Esclerosi múltiple.
Atàxia.
Arterioesclerosi cerebral simptomàtica.
Vertigen d'origen central.
Alteracions psiquiàtriques de base.
Qualsevol grau d'hipoòsmia.

9. Pell i fàneres
Cicatrius que produeixin limitació funcional important i aquells processos patològics que a criteri del tribunal limitin o s'agreugin amb el treball de bomber/a.

10. Altres processos patològics que impedeixin les normals funcions de bomber/a
Diabetis tipus I o II.
Diabetis insípida.
Malaltia de Cushing.
Malaltia d'Addison.
Insuficiència renal crònica.
Manca d'un ronyó.
Malalties renals evolutives.
Hemopaties cròniques greus.
Proves analítiques compatibles amb patologia de base.
Determinació de transaminases gamma GT, ALT (GPT) i AST (GOT) superiors en un 30% a la normalitat.
GOT superior a 50% de la normalitat.
Processos proliferatius malignes que dificultin o impedeixin les funcions de bomber/a.
Tuberculosi activa.
Hèrnia inguinal.
Qualsevol malaltia infecciosa (vírica, bacteriana, micòtica o parasitària) crònica i rebel al tractament.
Anàlisi d'orina: albuminúria i/o cilindrúria importants.

11. Alcoholisme i/o drogodependència amb patologia orgànica.

12. Qualsevol altre procés patològic que a proposta dels serveis mèdics especialitzats designats pel tribunal qualificador es consideri que dificulta o impedeix el desenvolupament de les funcions de bomber/a.

13. Qualsevol afectació patològica que sigui motiu d'exclusió d'acord amb aquestes bases i que essent conegudes per la persona participant no es notifiquin en el qüestionari mèdic orientatiu.
En aquesta prova mèdica es tindran en compte els aspectes següents:
Mesurament del pes en relació amb l'índex de massa corporal.
Valoració de l'oïda, la vista, l'equilibri, la coordinació muscular, l'aparell cardiovascular, l'aparell respiratori i l'exploració mèdica general, a fi de valorar el funcionament, les possibles malformacions i alteracions en els diferents aparells que dificultin o impedeixin l'exercici de les funcions de bomber/a.
S'efectuaran, com a mínim, les exploracions següents: anàlisi d'orina, anàlisi de sang, electrocardiograma, audiometria i, segons els resultats d'aquestes proves i de la revisió dels paràmetres anteriors, s'efectuaran les exploracions específiques necessàries a fi de descartar qualsevol patologia que pugui dificultar o impedir l'exercici de les funcions de bomber/a.
A l'inici de la prova les persones participants hauran de formalitzar un qüestionari mèdic orientatiu amb la declaració jurada de malalties i tractament mèdic. El fet que una persona participant no formalitzi el qüestionari esmentat comportarà la seva exclusió automàtica del procés selectiu.
Per tal de determinar la qualificació de la prova només es tindran en compte els resultats de les exploracions realitzades en el moment de realització d'aquesta prova pels serveis mèdics designats pel tribunal qualificador i els seus resultats sempre han de referir-se al moment de l'exploració. La qualificació d'aquesta prova serà d'apte/a o no apte/a.